Echo's

Termijnecho:

We maken bij iedere zwangere een termijnecho. De termijnecho wordt bij voorkeur verricht bij een zwangerschapsduur van 10 tot 12 weken.

Met de termijnecho kunnen we:

  • vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
  • vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt
  • zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat
  • de “duur” van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het kind geven een vrij nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum

Waar kun je de echo laten maken?
Het onderzoek wordt verricht door een echoscopiste. Binnen onze praktijk maken Lisette en Marloes de echo's, je kunt hiervoor een afspraak maken via ons telefonische spreekuur. Ook kun je met verwijzing naar het Echobureau Utrecht (op een andere dag), naar het Diakonessenhuis of naar een ander echobureau naar keuze gaan voor de termijnecho.

Meebrengen naar het onderzoek
Je wordt verzocht je verzekeringsgegevens, je paspoort en de verwijzing voor de echo mee te nemen.
Je partner is natuurlijk welkom bij het onderzoek. Bedenk wel dat de aanwezigheid van meer personen naast je partner storend kan zijn voor jou en de echoscopiste. Het betreft immers nog steeds een medisch onderzoek en geen ‘pretecho’.

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)/ de 20 wekenecho

Het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) wordt rond 20 weken zwangerschap uitgevoerd.  Deze echo is in eerste instantie bedoeld om tijdens de zwangerschap te onderzoeken of je kind een open rug of open schedel heeft. Daarnaast kunnen er tijdens de 20 weken echo ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de nieren en het hart en andere organen en ook naar de ledematen en het aangezicht. Helaas is de twintig weken echo geen garantie voor een gezond kind omdat niet alle afwijkingen opgespoord kunnen worden. Tijdens het spreekuur vertellen we meer over de 20 weken echo. Je kunt ook alvast meer lezen in onderstaande folder.

afbeelding SEO

De 20 wekenecho zit in de basisverzekering en wordt dus door je verzekeraar vergoed.

Meer weten over echo’s? Lees de vijf vragen en antwoorden.