Begin van je bevalling 

Een bevalling kan op twee manieren beginnen: met weeën of met het breken van de vliezen.
Het verliezen van de slijmprop, al dan niet met een beetje slijmerig bloed, is geen voorteken van een snel naderende bevalling.

Gebroken vliezen


In 10% van de gevallen breken de vliezen voordat de weeën beginnen. Als de vliezen gebroken zijn, hoeft dit niet te betekenen dat de weeën meteen beginnen. Breken de vliezen midden in de nacht, was het hoofdje van de baby bij de laatste controle ingedaald en is het vruchtwater helder? Ga dan terug naar bed en probeer nog wat te slapen. Meestal beginnen de weeën binnen 24 uur, maar het zou ook langer kunnen duren.
Laat ons in ieder geval overdag weten dat je vliezen gebroken zijn, vind je het fijn om in de nacht contact te hebben dan ben je natuurlijk ook welkom om ons te bellen.

Weeën


Een normale bevalling begint meestal met een aanloopfase. Je hebt dan onregelmatige weeen die ook nog niet zo krachtig zijn. In deze fase zal je lichaam zich voorbereiden op de naderende bevalling. Een aanloopfase kan soms wel 10-12 uur duren fijn dus als je deze periode rustig door kan komen.
Als de weeën net begonnen zijn, probeer er dan niet teveel op te letten, fijn om  zo lang mogelijk door te gaan met waar je mee bezig was. Soms lukt het zelfs om tussen de weeën door nog wat slapen. Wanneer de weeën pijnlijker worden, probeer je dan zo goed mogelijk te ontspannen: rust waar mogelijk nog uit en blijf rustig ademen of pas de ademtechniek toe die je tijdens de zwangerschapscursus hebt geleerd. Zoek een voor jou zo ontspannen mogelijke houding en zorg voor een ontspannen sfeer in huis. Meestal betekent dit: niet teveel mensen om je heen. Warmte helpt je om goed te ontspannen. Een lekker warm huis en een warm bad of een warme douche.

Tijd om te bellen


  • Vanaf 37 weken zwangerschap mag je bevallen. Begint de bevalling voor 37 weken, bel ons dan direct.
  • Bel ons daarnaast altijd als je ongerust bent of als je partner dat is, als jullie ons willen zien of willen overleggen.
  • Bel ons als je de baby minder voelt bewegen.
  • Bel ons als je helderrood bloed verliest. Bewaar de maandverbanden.

Bij vruchtwaterverlies

  • Probeer wat vocht op te vangen.
  • Is het vruchtwater groen/donkerbruin? Bel ons direct.
  • Is het vruchtwater helder/wit/roze en was het hoofdje van de baby bij de laatste controle goed ingedaald? Dan mag je ’s nachts weer gaan slapen en bel je ’s morgens om te vertellen dat je vliezen gebroken zijn.

Bij weeën

  • Beval je voor de eerste keer? Bel ons dan in ieder geval als de weeën gedurende 1 uur om de 3 - 5 minuten komen en steeds één minuut aanhouden.
  • Ben je al eens eerder bevallen? Bel je ons als de weeën regelmatig zijn om de 5 minuten en je de weeën herkent van de vorige keer.

Voor alles geldt: ben je ongerust en/of wil je overleggen: bel!