Meestal begint de bevalling tussen de 37e en de 42e week van de zwangerschap. Binnen deze periode mag je, bij een tot dan toe normaal verlopen zwangerschap, zelf kiezen of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. De verloskundige van Utrecht | Oost begeleidt je op beide plekken bij je bevalling.

Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel thuis als in het ziekenhuis veilige plekken zijn om te bevallen. Wij vinden het belangrijk dat jullie een plek kiezen waar jullie je op je gemak voelen. Zo kun je optimaal ontspannen en dit is erg belangrijk om de bevalling vlot te laten verlopen en er met een goed gevoel op terug te kunnen kijken. 

​Soms kan het wel zijn dat wij jullie vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen. 

Thuisbevalling


Bij een thuisbevalling ben je in je eigen vertrouwde omgeving en daardoor zul je meestal meer ontspannen zijn, waardoor een bevalling vaak sneller verloopt. Je belt ons in ieder geval wanneer de bevalling gaat doorzetten. We zullen meestal eerst een (aantal) keren bij je langskomen, totdat de bevalling zo ver gevorderd is dat de baby binnen een paar uur wordt verwacht. Wanneer we bij je blijven, hangt overigens af van wat jij zelf prettig vindt, dit kan gewoon vanaf het eerste bezoek.

Bij een thuisbevalling wordt de verloskundige van Utrecht | Oost ondersteund door een kraamverzorgster. Tijdens de laatste fase van de ontsluiting bellen we de kraamverzorgster en zetten we alle spullen klaar. Het is belangrijk dat je zelf zorgt voor de benodigdheden voor tijdens de bevalling (zie de kraamlijst) en de spullen voor je baby (babykleertjes, kruiken etc).

Als de bevalling goed verlopen is, zullen wij ongeveer 2-3 uur na de geboorte van jullie kindje weer vertrekken. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgster ervoor dat je wordt gewassen en dat je baby wordt verzorgd. Bovendien ruimt zij alles op, zodat jij en je partner na de bevalling kunnen bijkomen. De kraamverzorgster begeleidt jullie ook bij de voeding en verzorging van de baby, zodat jullie samen goed voorbereid de eerste nacht in kunnen gaan.

Mocht het zo zijn dat er zich tijdens je bevalling complicaties voordoen dan zullen we de zorg overdragen aan de gynaecoloog van een ziekenhuis naar voorkeur. De meerderheid van de overdrachten kunnen in rust (zonder spoed) verlopen, we zullen dan meestal ook gewoon met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan.

In de regio Utrecht kun je veilig thuis bevallen mede doordat, als er wel sprake is van spoed, de ziekenhuizen dichtbij zijn en ambulancevervoer zonodig vlot geregeld is.

Ziekenhuis bevalling (poliklinische bevalling)


De poliklinische bevalling kun je zien als een verplaatste thuisbevalling. Wij als verloskundigen van Utrecht | Oost zullen je bevalling begeleiden in het ziekenhuis. Je belt ons op hetzelfde moment als bij de thuisbevalling. Wanneer de baring goed vordert, gaan we samen naar het ziekenhuis. Dit betekent dat de verloskundige één of enkele keren bij je thuis komt voordat je naar het ziekenhuis gaat. Je vangt het eerste deel van de weeën dus thuis op en je bent nog mobiel genoeg om met eigen vervoer naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis begeleidt een van ons je, samen met een kraamverzorgende uit het ziekenhuis.

Als de bevalling zonder complicaties is verlopen, ga je in principe 2-3 uur na de bevalling rustig samen met je kindje weer naar huis. Afhankelijk van het tijdstip komt de kraamverzorgster nog diezelfde dag of de volgende ochtend.

In welk ziekenhuis je gaat bevallen, is jullie eigen keuze. Verloskundigenpraktijk Utrecht | Oost werkt samen met drie ziekenhuizen in de regio Utrecht. Helaas bestaat er altijd de kans dat het in het ziekenhuis van jullie voorkeur erg druk is. Dan wijken we uit naar het ziekenhuis van je tweede keuze.
In 2012 is het Geboortehuis Utrecht (GHU) ontstaan: poliklinisch bevallen in het Diakonessenhuis. In het GHU ben je al in een vroeg stadium tijdens je bevalling welkom en kan je na je bevalling naar huis begeleid worden door een kraamverzorgster, zij zal dan ook de 1e opvang thuis begeleiden.

Let op: Aan een poliklinische bevalling zijn kosten verbonden. Bij je verzekeraar kun je informeren naar de hoogte van je eigen bijdrage.

Bevallen in het ziekenhuis met een medische indicatie


Mocht het zo zijn dat er zich tijdens je zwangerschap of bevalling complicaties voordoen dan zullen we een gynaecoloog raadplegen uit een ziekenhuis van jullie voorkeur. Het kan zijn dat je bevalling dan in het ziekenhuis zal plaatsvinden op basis van een medische indicatie. In de meeste gevallen begeleidt de gynaecoloog je bevalling dan soms kan er gekozen worden voor een middenweg. Wij zullen dan je bevalling begeleiden met goede afspraken over mogelijke vervolgstappen.
Natuurlijk geven wij uitgebreid informatie als een dergelijke situatie zich bij jullie zou voordoen.

Eerste en tweede keus van het ziekenhuis


Als je ervoor kiest in het ziekenhuis te bevallen of er is een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen is het goed om al in zwangerschap een keuze te maken van ziekenhuis.

Denk dan aan een eerste keus: welk ziekenhuis heeft je voorkeur om in te bevallen.
Tijdens je bevalling is het altijd mogelijk dat het ziekenhuis van je eerste voorkeur geen ruimte voor ons heeft, dan is het fijn om een tweede keus te hebben.

  • Ziekenhuis van voorkeur waar je het liefst gaat bevallen
  • Ziekenhuis van 2e voorkeur: waar je gaat bevallen indien er geen ruimte is in het voorkeurs ziekenhuis.

Wil je overleggen over je keuze dan is dit altijd mogelijk.