Maatregelen COVID-19 (Coronavirus) 

Zoals je ongetwijfeld hebt gehoord worden er maatregelen genomen om verspreiding van het COVID-19 (Coronavirus) in te dammen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij de algehele populatie. Samen met onze beroepsgroep (KNOV) en alle verloskundigenpraktijken zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus.  Op 11 mei zijn de volgende versoepelingen gekomen in onze maatregelen:

 • Alle echo’s mogen weer worden verricht. Dit geldt zowel bij ons als bij FOCUS verloskundig centrum.
 • Partners zijn weer welkom bij alle echo’s. Voor de rest van de afspraken vragen wij jullie nog zoveel mogelijk alleen te komen. Het kan zijn dat er voor jullie een reden is dat het belangrijk of erg wenselijk is dat je partner wel bij een afspraak aanwezig is, bel dan gerust, dan kijken we wat er mogelijk is. Kinderen kunnen we nog niet toelaten op de praktijk.In de spreekkamers hebben we een plek gecreëerd zodat de 1.5 meter afstand ten opzichte van onze zorgverleners kunnen worden blijven gewaarborgd.In het geval dat er na een afspraak nog contact moet zijn bij de balie van de assistente verzoeken we partners alvast naar buiten te gaan (om een te drukke wachtkamer te voorkomen).
 • De intervallen tussen de reguliere controles mogen weer kleiner worden. Zwangeren tussen de 16 en 27wk zwangerschap hebben nu vaak een heel groot interval tussen de afspraken. Vanaf nu zullen we de afspraken zo plannen dat er niet meer zo’n groot interval bestaat tussen 2 opeenvolgende controles. Zwangeren die op dit moment tussen de 16 en 25 weken zwanger zijn worden gebeld om een eerdere afspraak in te plannen indien gewenst. Wees welkom om zelf contact met ons op te nemen indien we je hierover nog niet bereikt hebben.
 • Vanaf nu zullen we het gesprek over de bevalling weer gecombineerd gaan inplannen met een reguliere controle (rond 35wk zwangerschap). Uiteraard mag je het aangeven indien je voorkeur uit blijft gaan naar telefonisch of de afspraak via beeldbellen. Voor de zwangeren die hiervoor al een telefonische afspraak hebben staan blijft deze afspraak staan (telefonisch), mocht je dit liever anders wensen neem dan even contact op.

Om te veel drukte in de wachtkamer te voorkomen en de 1.5 meter afstand voor iedereen te kunnen garanderen verzoeken wij iedereen stipt op tijd te komen. Ook willen we jullie vragen om handen te wassen bij binnenkomst.
Als verloskundigen en echoscopisten zullen we er naar streven zo weinig mogelijk uitloop te hebben tijdens onze spreekuren. Mocht je dan ook meerdere en/of langere vragen hebben, dan beantwoorden wij dit nog steeds graag per mail of telefonisch. Wij hanteren een maximum aantal van 3 zwangeren in de wachtkamer van de Bloemstraat. Mocht je zien dat de wachtkamer vol is, dan verzoeken we je buiten te wachten totdat de eerstvolgende naar buiten komt.
Wat betreft de locaties op de Rijnhuizenlaan en in Bunnik zijn wij afhankelijk van de afspraken die daar gelden. Aldaar wordt dit bij binnenkomst specifiek aangegeven

Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media en de website van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. 

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie. 

De onderstaande maatregelen blijven bestaan en zijn er nog steeds op gericht om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan en om zo jullie als zwangere en onszelf te beschermen. Wij houden ons hier mee aan de  landelijke richtlijnen. De maatrgelen zijn er op gericht om een zo beperkt mogelijk fysiek contact te hebben binnen wat medisch gezien acceptabel is. Dit houdt het volgende in: 

Zwangerschap:

 • De reeds ingeplande intakes en counselinggesprekken zullen telefonisch plaatsvinden. 1 van de verloskundigen neemt op de afgesproken intake-tijd telefonisch contact met je op.
 • De noodzakelijke spreekuurconsulten gaan door. Wel proberen we de persoonlijke contacten zo kort mogelijk te houden.
 • Als je meerdere vragen hebt of iets met ons wil bespreken vragen we je om ons hier voorafgaand aan je controle over te mailen of tijdens de telefonische spreekuren te bellen.  Wij zullen deze vragen telefonisch of per mail beantwoorden. 
 • Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen.  Het kan zijn dat er voor jullie een reden is dat het belangrijk of erg wenselijk is dat je partner wel bij een afspraak aanwezig is, bel dan gerust, dan kijken we wat er mogelijk is.
 • Alle echo's mogen weer gedaan worden volgens afspraak. Vanaf 11 mei 2020 mag je partner ook weer aanwezig ijn bij de echo's in echocentra en verloskundigenpraktijken. 
 • Spoedconsulten (zowel thuis als op de praktijk) gaan indien medisch noodzakelijk uiteraard door.
 • Centering Pregnancy-bijeenkomsten gaan niet door, in ieder geval tot 1 juni 2020.
 • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden worden afgelast.

Bevalling:

 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. 
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.  
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.  

Kraambed:

 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben maar probeer bovenal kraambezoek te beperken.
 • In het kraambed komen we weer 1 keer bij je thuis op kraamvisite. De andere visites doen we telefonisch. Mocht er een reden zijn dat we vaker op visite moeten komen, dan doen we dat uiteraard. Als je het zelf niet prettig vindt dat wij bij je thuis komen, mag je dit natuurlijk ook aangeven

Algemeen

 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.  
 • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden. 
   

Wij geven  in navolging van de adviezen van het RIVM geen hand bij binnenkomst en wassen en desinfecteren onze  handen regelmatig. We willen je verzoeken om ook zelf je handen te wassen bij binnenkomst op de praktijk.  

Nog steeds heel belangrijk: KOM NIET ALS JE CORONAGERALEERDE KLACHTEN HEBT, houd 1.5 meter afstand en ga er verstandig mee om wanneer je partner mee komt. Je partner mag uiteraard ook geen klachten hebben wanneer hij/zij mee komt.

Tot slot vinden wij het belangrijk dat jullie weten dat ook wij deze restricties vervelend voor jullie vinden. Zoals jullie weten nemen wij ons vak heel serieus en hebben wij het geven van goede zorg hoog in het vaandel staan. Echter willen we deze zorg ook graag kunnen blijven geven waardoor we genoodzaakt zijn tot deze tijdelijke restricties. 

Schroom niet om ons te bellen bij vragen, wij zijn er voor jullie.