Laat je goed informeren over de keuze

Natuurlijk beslis je zelf of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Je hebt zelf je eigen redenen om tot deze keuze te komen. Als verloskundigen adviseren wij zoveel mogelijk aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby. Het beschermt je baby tegen ziekten. Borstvoeding is ook goed voor jouw gezondheid als moeder. Wanneer je om wat voor reden dan ook geen borstvoeding kan of wil geven, is flesvoeding (kunstvoeding) een betrouwbaar en veilig alternatief.

Het is zeker zinnig om je tijdens de zwangerschap te verdiepen in dit onderwerp en de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Je kunt zelfs borstvoedingscursussen volgen om tot een beslissing te komen. 

Borstvoeding

Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel jouw gezondheid als die van je baby. Moedermelk bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die je baby nodig heeft. De afweerstoffen die de moedermelk bevat, beschermen tegen infecties en verkleinen de kans op allergieën. Ook de kans op overgewicht op latere leeftijd wordt verkleind.
Zelf ben je na de bevalling door het geven van borstvoeding sneller op je oude gewicht. Verder verkleint de kans op borstkanker wanneer je langere tijd borstvoeding geeft. Tijdens de borstvoeding worden jij en je baby rustig en ontspannen, doordat er oxytocine (het gelukshormoon) vrijkomt.

De eerste week kan borstvoeding geven intensief zijn. De voeding moet op gang komen en je leert hoe je je baby goed moet aanleggen. De kraamverzorgster zal je hierbij ondersteunen en ook wij zullen je adviseren. Mochten er zich problemen voordoen of wil je meer hulp, dan kan je contact opnemen met een lactatiekundige. Zij is de specialist op gebied van borstvoeding. 

Als je borstvoeding wil gaan geven is het aan te raden om je tijdens de zwangerschap al te verdiepen in het geven van borstvoeding. Door het bezoeken van borstvoedingsavonden of het lezen van boeken en sites ben je straks optimaal voorbereid.

Wat heb je nodig bij de borstvoeding?

    • twee voedingsbh’s
    • zoogkompressen
    • eventueel voedingskussen en hoes
    • spuugdoekjes

We houden ons aan de 10 vuistregels van de WHO voor borstvoeding.

Kijk ook eens op de volgende websites voor nog meer informatie over borstvoeding geven.

Flesvoeding

Niet elke moeder kan of wil borstvoeding geven. Flesvoeding is dan een prima alternatief. Dit wordt in supermarkten verkocht en je kraamverzorgster kan je helpen bij het klaarmaken van de flessenmelk. Ze kan jullie ook adviseren over verschillende flessen en spenen en over de hoeveelheden melk die je baby nodig heeft. Er zijn verschillende soorten en merken te koop. Alle merken in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het maakt niet uit welk merk je kiest.

Na de eerste week geldt de volgende rekenregel: 150 ml x het aantal kilo’s dat de baby weegt gedeeld door het aantal voedingen per 24 uur. Dus een baby van 3 kilo krijgt na een week 150 x 3 = 450 ml per 24 uur, gedeeld door 8 voedingen is 56 ml per voeding. Krijgt de baby 6 voedingen per 24 uur. Dan doe je 450 : 6 is 75 ml in het flesje.

Wat heb je nodig voor de flesvoeding?

    • Zuigelingenvoeding 0 – 6 maanden
    • 2 flessen en 2 spenen
    • flessenborstel

De meest gebruikte flessen en spenen zijn die van Avent, Difrax en Dr. Brown. Wij adviseren je om vooraf niet een hele flessenuitzet te kopen. Het is vaak handiger om in de praktijk te bekijken wat jouw baby het fijnst vindt.