Hielprik


In de eerste week na de geboorte van uw baby worden een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van je kind. Daarna onderzoekt een laboratoriummedewerker het bloed op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten.

Via het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. De ziekten komen niet vaak voor. Wel is het belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt. Daarmee kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind voorkomen of beperkt worden. De meeste ziekten zijn niet te genezen. Ze zijn wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.
Het is dan ook in het belang van je kind dat je meedoet aan de hielprik.

Meedoen aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, vragen wij eerst je toestemming. Meedoen aan de hielprik is gratis.

Gehoortest


Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij uw baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Uw kind merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.

De gehoortest gebeurt in de meeste regio's bij u thuis tussen dag 4 en 7 na de geboorte. Jeugdgezondheidszorg biedt de gehoortest aan, uw consultatiebureau maakt daar onderdeel van uit. Een deskundige medewerker van het consultatiebureau voert de test uit.. De gehoortest vindt dan vaak tegelijk plaats met de hielprik. Soms maakt het consultatiebureau van tevoren een afspraak, maar vaak komt de medewerker van het consultatiebureau gewoon langs.

U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen. Wel moet het tijdens de test stil zijn in de kamer. De gehoortest werkt het beste als uw baby rustig is en slaapt. Uw baby kan in de wieg of in uw armen blijven liggen tijdens de gehoortest.