Voorbereiding intake-gesprek


Tijdens het intake gesprek zal je verloskundige veel aan je/jullie vragen. Onder andere over je medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen bij je/jullie directe familieleden. Dit om een compleet beeld te krijgen en een risico-inschatting te kunnen maken voor jou en jullie ongeboren kindje. Je zult soms ver moeten graven in je herinneringen, vandaar hiernaast al wat voorbereidingsvragen waar je thuis rustig over kan nadenken of wat je zo nodig kan navragen bij je naaste familie. Is de zwangerschap nog een geheim voor hen en wil je dit ook zo nog even houden, dan is dat uiteraard geen enkel probleem en kan je dit op een later moment doen.

Tijdens deze intake geven wij je veel informatie en voorlichting. Ook is er uiteraard ruimte voor jullie vragen.
Bij deze alvast onze eerste tip; gebruik je nog geen foliumzuur en vitamine D? Begin er dan nu mee.

Lees hier alvast meer:

Medische voorbereidingsvragen

  • Heb je de waterpokken gehad?
  • Heb je ooit een uitstrijkje laten doen voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker? Zo ja, in welk jaar?
  • Ben je ooit geopereerd? Zo ja, waaraan en in welk jaar was dit?
  • Ben je voor langere periode onder behandeling geweest van een medisch specialist in het ziekenhuis?
  • Ben je ergens allergisch voor? Met name voor bepaalde medicatie/ antibiotica / latex of andere medische materialen.
  • Gebruik je op dit moment medicijnen? Zo ja, welke medicatie gebruik je?
  • Zijn er in je/jullie naaste familie erfelijk aangeboren aandoeningen (met name bij ouders/zus/broer/kinderen van zus/broer)?

Voorbereiding counselingsgesprek


Tijdens je zwangerschap is het mogelijk om onderzoek te doen naar de gezondheid van je ongeboren kindje. We zullen je bij je eerste afspraak vragen of je hierover meer informatie wenst. Om zelf een keuze te kunnen maken of je informatie wenst over deze onderzoeken en of je eventueel onderzoeken wil doen tijdens je zwangerschap is het mogelijk een keuzehulp in te vullen op www.pns.nl. Aan het eind van de keuzehulp is het mogelijk om deze uit te printen/ als PDF op te slaan: deze vragenlijst kun je gebruiken tijdens de telefonische afspraak. Tijdens deze afspraak zullen we indien gewenst ingaan op mogelijkheden en vragen rondom onderzoek naar je ongeboren baby.

Klik op de folders en/of kijk de video's voor uitgebreide informatie over de verschillende testen. Het is belangrijk dat je deze informatie doorneemt voor aanvang van het counselingsgesprek.

kaft 13-weken-echt-en-20-weken-echo

Nipt per 1 april 2023

Voorkant folder de NIPT

Termijnecho


We maken een termijnecho tussen 10-12 weken om je zwangerschapsduur zeker te stellen. Deze echo zal meestal uitwendig gemaakt kunnen worden. Voor een goed beeld is het fijn als je blaas wat gevuld is tijdens de echo. We willen je dan ook vragen niet net voor de echo te gaan plassen.

 

 

 

 

Een vroege echo kan ook


Een vroege echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd, wordt gemaakt tussen de 7 en 9 weken van de zwangerschap. Het doel van de echo is om te kijken of het hartje klopt. Ook kan je bij deze echo zien of de zwangerschap op de juiste plek is ingenesteld en of het 1 kindje (of misschien wel meer) is. Meestal is een vitaliteitsecho een inwendige echo via de vagina. Als je deze echo wenst mag je deze afspraak inplannen bij ons. Deze echo wordt meestal niet vergoed door je verzekering (tenzij er een medische reden voor is). De kosten van een vroege echo zijn €35,- en kunnen per pin betaald worden bij de assistente.

Centering Pregnancy


In onze praktijk bieden we 2 vormen van zwangerschapsbegeleiding aan. Je kunt kiezen voor 1-op-1-controles of voor Centering Pregnancy.

Bij Centering Pregnancy biedt 1 vaste verloskundige de zorg aan zwangeren uitgebreider en interactiever aan dan bij 1 op 1 controles. In groepen van 6-10 vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur, worden de zwangerschapscontroles (zoals de bloeddruk, groei van het kindje etc.) gecombineerd met voorlichting over onderwerpen die aansluiten bij de fase van je zwangerschap. Het blijkt dat zwangeren de groepszorg prettig vinden en steun bij elkaar vinden. Daarnaast leert je als zwangere je gezondheid beter in de gaten te houden doordat ze veel actiever betrokken wordt bij het uitvoeren van de medische controles. Natuurlijk blijft het naast de zorg in de groep altijd nog mogelijk ons individueel te spreken als dat gewenst of noodzakelijk is.

Meer informatie over Centering Pregnancy is hier te lezen.
Aanmelden voor de Centeringgroep kan via de mail of tijdens je afspraak bij de assistente of verloskundige.