Vervolgcontroles


Na de intake volgen de reguliere (individuele) vervolgcontroles of doe je mee aan Centering Pregnancy. De standaard vervolgcontroles duren 15 minuten. Denk jij meer tijd nodig te hebben dan is het mogelijk om dit van tevoren aan te geven. Wij plannen dan een langere afspraak in.

Elke controle meten we je bloeddruk, kijken we naar de groei van je baarmoeder en de groei van de baby en we luisteren naar het hartje van de baby. We geven je informatie en je kan vragen aan ons stellen. Om ervoor te zorgen dat je je vragen niet vergeet, kun je ze van tevoren opschrijven.

Normale controleschema


Bij een normaal verlopende zwangerschap houden we voor je afspraken ongeveer de volgende planning aan:

 • Tot 20 weken zwanger: elke 5 weken controle
 • 21-26 weken zwanger: elke 4 weken controle
 • 27-32 weken zwanger: elke 3 weken controle
 • 33-36 weken zwanger: elke 2 weken controle
 • vanaf 37 weken zwanger: elke week controle

Voor je gehele zwangerschap geldt: ben je ongerust? Bel ons. Je komt dan eerder op controle of wij komen je thuis controleren.

Zwangerschapskaart


Bij je intake krijg je van ons een zwangerschapskaart in een A5-mapje. Dit is je persoonlijke dossier; wees er dan ook zuinig op. Tijdens je zwangerschap krijg je bloed- en echo-uitslagen. Deze gegevens voeren wij in in je elektronische dossier en schrijven we op je zwangerschapskaart. Ook je controles schrijven we steeds bij. Neem je mapje dan ook iedere controle mee naar het spreekuur. Ga je op vakantie of een weekendje weg? Fijn om je gegevens dan bij je te hebben.

Dit zijn de afkortingen die we gebruiken op je zwangerschapskaart:

 • RR = bloeddruk.
 • SN = afstand van het schaambeen tot de navel. Hiermee geven wij de hoogte van de baarmoeder aan.
 • NX = afstand van de navel tot de ribbenboog. Hiermee geven wij de hoogte van de baarmoeder aan.
 • ball = we voelen een kindje, maar kunnen de ligging nog niet bepalen.
 • dwars = het kindje ligt dwars in je buik.
 • hoofd = het kindje ligt met het hoofd naar beneden. We tekenen vaak ook hoe hij ligt.
 • stuit = het kindje ligt met de billen naar beneden.
 • cort = hartactie
 • CBBBI = hoofdje beweeglijk boven de bekkeningang, het kindje is nog niet ingedaald.
 • CBIBI = hoofdje beweeglijk in bekkeningang.
 • CVIBI = hoofdje vast in bekkeningang

GROW-Methode


Wij werken met een nieuwe methode (GROW-NL genaamd) om de groei van ongeboren kinderen te volgen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen die te klein zijn voor de zwangerschapsduur door het toepassen van deze methode beter worden opgespoord.

Door te meten volgens de GROW-NL kan de verloskundige de groei van ieder kind individueel beoordelen; bereikt het kind zijn optimale gewicht? Dit kan namelijk voor ieder kind anders zijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals het gewicht, afkomst en lengte van de moeder.

Vanaf 27 weken zwangerschapsduur zal de verloskundige uitwendig de lengte van je baarmoeder opmeten en dit invullen op een grafiek in je dossier. Zo kunnen we de groei van de baarmoeder volgen. De groei van de baarmoeder is een goede maat voor de groei van je kind. Dat wil zeggen dat als je baarmoeder normaal groeit, er geen zorgen zijn over de groei van je baby. Het is dan niet nodig een echo te maken.

Wanneer de baarmoeder niet groeit volgens de lijnen van de grafiek, wordt een echo gemaakt om je kind te meten en in te schatten hoeveel hij/zij op dat moment weegt. Dit geschatte gewicht wordt ook ingevuld in de grafiek. Afhankelijk daarvan zal gekeken worden of er verdere actie noodzakelijk is.
Om de groei van de baarmoeder goed te kunnen meten, is het belangrijk dat dit niet door teveel verschillende verloskundigen gemeten wordt. Het liefst door twee, maximaal drie verloskundigen. Dit betekent dat je vanaf 27 weken bij een vast groepje van verloskundigen voor de controles komt. We vragen hiervoor jullie begrip tijdens het maken van afspraken.

Over de aanstaande bevalling


Rond 34 weken zwangerschap plannen we een langere afspraak in om de komende bevalling met je door te nemen. Tijdens deze afspraak is er genoeg ruimte om al jullie wensen en ideeën over de bevalling te bespreken. Om je goed voor te bereiden organiseren we een voorlichtingsavond  over de bevalling. Indien gewenst kun je alvast een geboorteplan schrijven. Vind je het fijn om al op een eerder moment met ons over je bevalling te praten? Dat is natuurlijk ook mogelijk.

Duur van je zwangerschap


Een normale zwangerschap duurt tussen 37 en 42 weken. Ben je na 41 weken en 3 dagen nog niet bevallen, dan verwijzen we je voor een extra controle naar het ziekenhuis van voorkeur. Als alles dan in orde is, mag je tot 42 weken gewoon onder onze leiding bevallen. Indien je dan nog niet bevallen bent, word je in ieder geval bij 42 weken ingeleid in het ziekenhuis. Je bevalt dan bij een gynaecoloog in het ziekenhuis van jouw keuze.

Nederlands