Echo’s

Echo’s binnen onze praktijk


Op dinsdagavond en de vrijdag hebben we vaste echospreekuren door onze zeer ervaren echoscopisten Maryse Hazelhoff Roelfzema en Anja de Grient Dreux. Zij maken de vroege echo’s en termijnecho’s maar doen ook medische echo’s zoals bijvoorbeeld groeiecho’s en echo placentalokalisatie.
Daarnaast is Marloes Noppers naast verloskundige ook echoscopiste en maakt zij in die rol ook echo’s op wisselende dagen.

Wanneer je als zwangere kiest voor een Structureel Echoscopisch Onderzoek  (SEO) dan verwijzen we je als praktijk naar een daarvoor gespecialiseerd echocentrum. Ook echo’s op medische indicatie zoals de groeiecho of echo placentalokalisatie kan je in deze centra of indien nodig in een ziekenhuis laten maken. Wij informeren je hierover zodat je tijdig weet of je hiervoor in aanmerking komt en we zullen je dan een verwijzing geven.

Je wordt verzocht je verzekeringsgegevens en een identiteitsbewijs voor de echo mee te nemen.
Uiteraard is het toegestaan om iemand mee te nemen naar de echo. Bedenk wel dat de aanwezigheid van meerdere personen soms wat onrust kan geven voor jou en de echoscopiste

Maryse Hazelhoff Roelfzema

Vroege echo


Een vroege echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd, wordt gemaakt tussen de 7 en 10 weken van de zwangerschap. Het doel van de echo is om te kijken of de zwangerschap vitaal is; of het hartje klopt. Ook kan je bij deze echo zien of de zwangerschap op de juiste plek is ingenesteld en of het 1 kindje (of misschien wel meer) is. Meestal is een vitaliteitsecho een inwendige echo via de vagina.Een vroege echo is altijd mogelijk. Wanneer je een indicatie hebt om een vroege echo te laten maken zoals bijvoorbeeld bloedverlies of een eerder doorgemaakte miskraam dan wordt deze vergoed door de zorgverekeraar.
Wil je graag een vroege echo, maar heb je geen medische indicatie? Geen probleem! Neem dan contact op met onze assistente. Zij zal dan samen met jou bekijken wanneer het een goed moment is om deze echo te maken en een afspraak op ons echospreekuur inplannen. 

Termijnecho


We maken bij iedere zwangere een termijnecho. De termijnecho wordt bij voorkeur verricht bij een zwangerschapsduur van 10 tot 12 weken.

Met de termijnecho kunnen we:

  • vaststellen of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt
  • vaststellen of het een intacte zwangerschap is, dat wil zeggen dat het hartje klopt
  • zien of het om een eenling- of meerlingzwangerschap gaat
  • de “duur” van de zwangerschap vaststellen: de afmetingen van het kind geven een nauwkeurige indruk van de termijn en de uitgerekende datum.

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)/ de 20 wekenecho


Het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) wordt rond 20 weken zwangerschap uitgevoerd.  Deze echo is in eerste instantie bedoeld om tijdens de zwangerschap te onderzoeken of je kind een open rug of open schedel heeft. Daarnaast kunnen er tijdens de 20 weken echo ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar de nieren en het hart en andere organen en ook naar de ledematen en het aangezicht. Helaas is de twintig weken echo geen garantie voor een gezond kind omdat niet alle afwijkingen opgespoord kunnen worden. Tijdens het spreekuur vertellen we meer over de 20 weken echo. Je kunt ook alvast meer lezen in onderstaande folder. Voor deze echo verwijzen wij je naar een gespecialiseerd echocentrum.

De 20 weken echo zit in de basisverzekering en wordt dus door je verzekeraar vergoed.

Liggingsecho


Rond de 35-36e week van je zwangerschap maken we op de praktijk een liggingsecho om de ligging van het kindje te bevestigen. Vanaf deze termijn is het belangrijk dat het hoofd van het kindje naar beneden ligt. Na deze echo bestaat er nog een kleine kans dat de ligging verandert. De echo wordt herhaald indien er bij uitwendig onderzoek enigszins twijfel bestaat of het kindje met het hoofd of met de stuit naar beneden ligt.

Meer weten over echo’s? Lees de vijf vragen en antwoorden.

Nederlands