Coronamaatregelen


Door het coronavirus zijn er veel maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In overleg met de overheid, onze beroepsvereniging (KNOV) en alle verloskundigen praktijken in de regio Utrecht moeten ook wij onze zorg verantwoord aanpassen.

Hierom hebben wij ook binnen onze praktijk ook enkele maatregelen getroffen.

Algemeen geldt:


 • Heb je koorts en/of een neusverkoudheid, hoest je of heb je keelpijn kom dan niet naar de praktijk, maar neem contact op met onze assistente. We plannen een nieuwe afspraak voor jou in. Maak ook een afspraak voor een Corona-test bij de GGD.Ben je ongerust bel ons op het spoednummer. Klik hier voor meer informatie over corona.
 • Ben je op vakantie geweest in het buitenland? Waarbij een oranje reisadvies geldt? Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je bij terugkomst het dringende advies krijgt 10 dagen huis in quarantaine te gaan. Ook als je geen klachten hebt die lijken op corona. In dat geval kan de reguliere afspraak niet doorgaan. Houdt de website van het de overheid goed in de gaten voor de laatste adviezen. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie over reisadviezen en het coronavirus.
 • Als een zwangerschapscontrole niet uitgesteld kan worden dan gelden de volgende strikte maatregelen
  • Bezoek aan onze praktijk (alleen na telefonisch overleg met de verloskundige): Kom alleen op het spreekuur, desinfecteer je handen, of was ze zorgvuldig en draag een mondkapje. Je verloskundige zal ook een mondkapje dragen en het bezoek zo kort mogelijk houden.
  • Bezoek bij je thuis: Komen we je een bezoek brengen bij je thuis, zorg dan dat je goede handhygiëne toepast en een mondkapje draagt. Dit geldt ook voor je huisgenoot. We zullen het bezoek, indien mogelijk, zo kort mogelijk houden en proberen 1,5 meter afstand in acht te houden. Ook wij zullen soms beschermingsmaatregelen moeten nemen.

Spreekuren / praktijkbezoek


Wij willen graag voor jullie blijven zorgen, dit kunnen wij alleen in goede gezondheid, om die reden geven we geen hand, wassen we onze handen regelmatig en houden we de onderzoeken tijdens de controle zoals bloeddruk meten en uitwendig onderzoek zo kort mogelijk.

 • Wij vragen je zoveel mogelijk alleen te komen naar de afspraken.
 • Partners mogen mee naar de volgende afspraken: vroege echo, termijnecho, de intake en de afspraak waar we de bevalling bespreken.  Je partner mag mee naar de controle, in de wachtkamer en spreekkamer houden
  wij 1,5m afstand! Wij hebben deze ruimtes zo ingedeeld dat er voor ieder een veilige plek is. Vanwege de kleine wachtkamer kunnen wij de 1.5 meter afstand niet garanderen indien bij elke controle een partner mee komt.
 • Kinderen, familieleden zoals opa’s en oma’s en vrienden om die reden helaas nog niet welkom zijn tijdens de afspraken.

Bevallingen/huisbezoeken


 • Spoedzorg zal altijd geleverd worden. Ben je ongerust? Bel ons. Bevallingen kunnen zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Per ziekenhuis zijn er maatregelen genomen rondom bezoek en aanwezigheid tijdens de bevalling.
 • Er gelden wisselende afspraken per ziekenhuis. Wij informeren jullie op de spreekuren over de huidige stand van zaken.
 • Overweeg een thuisbevalling; hiermee beperk je de contacten en vermindert de druk op de capaciteit in de ziekenhuizen.

Kraamvisites


 • De kraamzorg zal bij jullie in het gezin zorgen voor moeder en baby. Zij voert de controles uit en overlegt met ons indien noodzakelijk. Ben je ongerust? Bel ons.
 • Wij komen een aantal keer fysiek langs voor een visite. Daarnaast zullen we een aantal keer bellen in de kraamweek om de controles door te nemen. Let op: dit doen wij vaak anoniem. Als we elkaar gesproken hebben en het is nodig, komen we uiteraard bij jullie thuis langs. Ook dan is het fijn als daar zo min mogelijk andere mensen bij aanwezig zijn.

Echo’s


 • Alle echo’s worden uitgevoerd. Bij ons op de praktijk zijn dat de vroege echo rond 7 weken, termijn echo tussen de 10-12 weken, groeiecho's en liggingsecho. Jouw partner is welkom bij deze echo’s. De 20 weken echo, echo’s met medische indicatie en pretecho’s worden bij Focus verloskundig centrum uitgevoerd en ook daar is je partner welkom. Klik hier voor het maken van een afspraak bij Focus.

Verloskundige met Coronagerelateerde klachten


 • Ook wij zullen ons direct laten testen als er bij 1 van ons sprake is van aan corona gerelateerde klachten. Totdat de uitslag bekend is, werken wij niet.
 • Bij een negatieve uitslag pakken wij onze werkzaamheden weer op. Als er nog sprake is van verkoudheidsklachten, zullen wij wel een mondkapje dragen zodat de kans op het oplopen van een verkoudheidsvirus voor een zwangere zo klein mogelijk zal zijn. 

De laatste updates en adviezen staan op de website van het RIVM. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.

Heel erg bedankt voor jullie begrip!

 

Nederlands