De Kraamzorg in Nederland is uniek in de wereld. In geen enkel ander land krijgt een vrouw en haar gezin thuis ondersteuning van een kraamverzorgende in de eerste week na de bevalling.

De kraamverzorgende leert je je baby te verzorgen en helpt bij de borst- en flesvoeding. Ze controleert dagelijks het herstel van moeder en de gezondheid van de baby (zoals kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen). Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met de moeder of de baby, overlegt ze dit met ons. Bovendien doet zij de basis van het huishouden; de was van moeder en kind, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Indien er al oudere kinderen zijn, dan verzorgt ze deze ook.

Een kraamverzorgende blijft tot ongeveer 8 dagen na de bevalling, bij complicaties kan verlenging worden aangevraagd. Ook wij zullen in de kraamweek ongeveer vier contactmomenten hebben, waarvan twee telefonisch en twee bij je thuis om te controleren hoe het met jullie gaat. Aan het einde van de kraamweek dragen we de medische zorg over aan de huisarts.

De kraamverzorgster zorgt voor een goede start voor jullie als gezin!

Meld je bij voorkeur zo snel mogelijk aan voor kraamzorg. Ook de kraamzorg kampt landelijk met grote capaciteitsproblemen. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat het goed geregeld is!