In de laatste maanden van je zwangerschap draait je kindje naar zijn definitieve houding. In de meeste gevallen is dat met het hoofd naar beneden. Dit is de beste uitgangshouding voor een geboorte.

Bij een stuitligging ligt niet het hoofd van het kind beneden, maar de billen of de voeten. In de achtste maand van de zwangerschap is dit het geval bij 3 tot 4 procent van de vrouwen. Er zijn enkele manieren om je kindje in de hoofdligging te krijgen.

Moxa-therapie

Vanaf 33 weken zwangerschap kun je Moxa-therapie toepassen om de kans op spontaan draaien van de baby te vergroten. Moxa-therapie is een vorm van acupunctuur en stamt uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Een gloeiende moxastick wordt dichtbij je kleine teen rondgedraaid. Daar verspreidt hij via een acupunctuurpunt een intense warmtestraling door je lichaam. Uiteindelijk kan die ervoor zorgen dat je kindje uit zichzelf omdraait in de baarmoeder. Meer informatie over moxa-therapie vind je op www.stuitlig.nl.

Uitwendige versie

Vanaf 36 weken zwangerschap kan de gynaecoloog in het ziekenhuis een poging doen om het kindje te draaien met een uitwendige versie. Daarbij duwt hij je baby met zijn handen om, via de buitenkant van jouw buik. De kans dat een uitwendige versie slaagt, ligt tussen de 40 en 50%. Een vrouw die al eens is bevallen, heeft iets meer kans op een geslaagde uitwendige versie.

Voor meer informatie over de uitwendige versie klik hier