Al die maanden had je die ene datum in je hoofd, en dan gaat de dag opeens voorbij en ben je nog steeds zwanger… Wist je dat de meeste vrouwen ná de uitgerekende datum bevallen? Op basis van de termijnecho is de vermoedelijke bevaldatum vastgesteld. Slechts 3% van de vrouwen bevalt ook écht op die datum. Het overgrote deel (ongeveer 70%) bevalt na de uitgerekende datum. Gelukkig bevalt 95% van de vrouwen spontaan vóór de 42 weken. Vanaf 42 weken ben je officieel “overtijd”. Dit wordt ook wel ‘serotien” genoemd en vanaf 42 weken wordt de zorg voor je zwangerschap overgedragen aan het ziekenhuis en de bevalling zal worden ingeleid.

Voordat je 42 weken bent zullen we samen een plan maken waarmee we proberen de inleiding te voorkomen. 

Strippen

Vanaf 41 weken kunnen we je proberen te 'strippen' om de kans op natuurlijke bevalling te vergroten. Eerst voelen we via inwendig onderzoek of de baarmoedermond al soepel en is en of er al ontsluiting is. Als dat het geval is dan kan je gestript worden. Bij het strippen woelt de verloskundige met haar vingers de vliezen van de baarmoederwand los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 24 uur weeën. De verloskundige kan je nog een tweede keer strippen als het de eerste keer geen effect had.

Controle ziekenhuis

In de loop van de 42e zwangerschapsweek (dus bij 41+ weken) zullen we een afspraak voor je inplannen bij het ziekenhuis waar je wil bevallen. Tijdens deze afspraak wordt er een hartfilmpje (CTG) van je kindje gemaakt en wordt er een echo gemaakt. Maar vooral wordt er samen met jou en je (beval)partner een datum gekozen voor de inleiding van de bevalling. Tijdens deze afspraak wordt besproken welke manieren van inleiden er zijn en welke het meest geschikt zal zijn voor jou. Als alle controles goed zijn mag je tot aan de geplande inleiding met je eigen verloskundige bevallen. Bij aanvang van de inleiding zal het ziekenhuis alle zorg tijdelijk overnemen.