De kraamtijd is bedoeld om te herstellen van je bevalling en om te wennen aan je kindje en aan de nieuwe gezinssituatie. Jullie ontvangen zorg van zowel ons als van de kraamzorg. De kraamperiode is over het algemeen een mooie en bijzondere tijd, maar ook hectisch. Het is goed om alvast te weten wat je te wachten kan staan.

De eerste uren


Jullie baby wordt direct na de bevalling op je buik gelegd (golden hour). Dit huid-op-huidcontact is van essentieel belang. De baby kan dan bijkomen van de stress van de geboorte, zijn energie sparen en zich warm houden.

Ook worden door dit contact de natuurlijke reflexen gestimuleerd (dit helpt bij de borstvoeding) en worden goede huidbacteriën van jou naar je kind overgedragen. Wanneer dit huid-op-huidcontact door complicaties niet mogelijk is, kan je partner dit overnemen.

Tot slot raden wij sowieso aan om dit geniet momentje tussen partner en kind na de geboorte en in de kraamtijd regelmatig in te plannen.

Emoties in de kraamtijd


De kraamtijd is een bijzondere tijd: er is net een mooie baby geboren. Iedereen is blij, je krijgt bezoek en felicitaties en wordt goed verzorgd. Bedenk dat het ook een hectische periode kan zijn: alles is (weer) nieuw, je bent je baby aan het leren kennen. Jullie zijn aan het oefenen met al het nieuwe dat op je af komt. Daarbij slaap je vaak minder dan je gewend bent en ben je ook aan het bijkomen van de bevalling.

De meeste vrouwen hebben in de kraamperiode wel een keer last van ‘kraamtranen’. Je kunt om de kleinste dingen ineens in huilen uitbarsten en ziet het ineens even niet meer zitten. Dit is niet gek; bijna iedere nieuwe moeder maakt het mee. Meestal gaat het om een korte periode en gaat het vanzelf over. Als dit gevoel na een goede nachtrust niet overgaat, praat er dan over met je partner, met ons en/of met je huisarts.

Herstel van je bekken in de kraamperiode


Voor het herstel van je bekken is het belangrijk om in je kraamperiode rustig aan te doen. In samenwerking met een aantal fysiotherapeuten is er een zorgplan gemaakt met hierin adviezen voor het optimaal herstel van je bekken.

Het bekken na de bevalling kun je vergelijken met een flink verzwikte enkel. Als je je enkel verzwikt houd je de eerste dagen ook rust en ga je pas langzaam aan weer de belasting op de enkel opvoeren. Het is dus belangrijk om direct na de bevalling goed te rusten en zo min mogelijk te staan en te lopen. Probeer met name het traplopen zoveel mogelijk te vermijden, dit is een asymmetrische beweging en zeer belastend voor een herstellend bekken. Onvoldoende rust kan leiden tot onvoldoende herstel en bekkenklachten ook langere tijd na de bevalling.