Wat is Centering Pregnancy


Centering Pregnancy is een uit de Verenigde Staten overgekomen andere manier van zwangerschapsbegeleiding. 
In plaats van individuele controles zijn het groepsbijeenkomsten met een groep van 7 tot 11 zwangeren met een vergelijkbare zwangerschapsduur. De begeleiding wordt gedaan door 1 vaste verloskundige.

In totaal zijn er 9 geplande bijeenkomsten, 8 tijdens je zwangerschap en de 9e als alle baby’s van de groep geboren zijn. Tijdens het eerste half uur van de bijeenkomst doen we de medische controles. Dat wil zeggen dat je zelf je bloeddruk en gewicht meet en noteert in je dossier. De verloskundige voert het uitwendig onderzoek uit: ze voelt aan je buik en luistert naar het hartje van de baby. Daarna bespreken we in de groep een aantal onderwerpen die aansluiten bij de fase van de zwangerschap. Het intakegesprek, de echocontroles en de  controles vanaf 36 weken zullen individueel zijn. Bij deze individuele controles maak je kennis met de andere verloskundigen.

Je kunt zelf kiezen wat voor zwangerschapszorg je wilt: individuele controles of Centering Pregnancy. Hieronder lees je meer over.

Wat is er anders dan bij de individuele controles?


  • Je hebt een actieve rol in je eigen controles: bloeddruk meten, wegen, uitkomsten invullen op de kaart
  • Er is uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan
  • Er is veel aandacht voor wat je zelf kunt doen voor een gezonde zwangerschap en bevalling
  • Je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep
  • Je ondersteunt elkaar en bouwt vriendschap op met andere vrouwen in dezelfde levensfase

Nieuwsgierig geworden? Je kunt je bij de assistente of tijdens het spreekuur aanmelden voor de Centering Pregnancy bijeenkomsten. Ook als je nog niet zeker weet of Centering bij je past, is het mogelijk om in ieder geval 3 keer aan te sluiten, mocht het Centering dan toch niet bij je passen dan kun je instromen naar de individuele controles.

Meer algemene informatie over Centering Pregnancy vind je op de website van Samen weet je meer.