Je bent zwanger: gefeliciteerd! Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je op het telefonisch spreekuur bellen met 1 van onze assistentes om een afspraak in te plannen of kun je je online inschrijven. Onze assistente neemt dan contact met je op. Je hebt daarvoor geen verwijzing van de huisarts nodig.
Je eerste afspraak zal tussen circa 8 en 10 weken ingepland worden. Na je inschrijving sturen we een bevestigingsmail met daarin extra informatie om je voor te kunnen bereiden op het intakegesprek en het counselingsgesprek.

Indien gewenst plannen we een vroege echo voor je in. De termijnecho is standaard, deze wordt gemaakt rond 10 weken zwangerschap. 

Indien je voor de eerste afspraak bijzonderheden opmerkt, ongerust bent of vragen hebt, neem dan eerder contact met ons op.

Wat gebeurt er tijdens het intake gesprek?


De eerste afspraak (intake) bij verloskundigenpraktijk Utrecht-Oost duurt ongeveer 45 minuten. Er is dan ook alle tijd om veel informatie uit te wisselen en de verloskundige met wie je de afspraak hebt, zal je uitgebreid adviezen geven. Uiteraard kun jij al je vragen stellen. Schrijf ze zo nodig van tevoren op zodat je er geen vergeet.

Tijdens de intake schatten wij in of je helemaal gezond bent. Misschien blijkt dat je wel gezond bent, maar toch wat extra zorg van ons nodig hebt. Of dat je beter onder de zorg kunt komen van een gynaecoloog. We bespreken de volgende onderwerpen met je:

  • Ben je eerder zwanger geweest en zo ja, hoe is dit toen verlopen? Als je tijdens een eerdere zwangerschap niet bij ons onder controle was, dan is het fijn als je gegevens over je eerdere zwangerschap(pen) voorafgaand aan deze afspraak mogen inzien.
  • Je medische geschiedenis zoals medicijngebruik, allergieën, doorgemaakte ziektes en operaties. Daarnaast vragen we je of je rookt, of alcohol of drugs gebruikt.
  • Erfelijke of aangeboren afwijkingen in de familie van jou of je partner.

Daarnaast zal de verloskundige tijdens deze afspraak je bloeddruk meten en je gewicht bepalen. Waarschijnlijk is je zwangerschap overigens nog te pril om naar het hartje te luisteren; het heeft de voorkeur om pas na 14 weken zwangerschapsduur te luisteren naar de harttonen.

Informatie en advies


De intake vindt plaats als je ongeveer 10 weken zwanger bent. Wij doen de intake bewust zo vroeg in de zwangerschap aangezien wij je graag nog veel informatie willen geven. Zoals:

  • Voedingsadviezen. Zie daarvoor ook op de site van het voedingscentrum.
  • Indien gewenst geven wij informatie over mogelijke onderzoeken in je zwangerschap. Wij vinden het belangrijk om de tijd te hebben voor de informatie over onderzoeken van jullie ongeboren kindje. Hiervoor plannen we dan ook een aparte afspraak in (counselingsgesprek).

Counselingsgesprek over prenatale testen


Het counselingsgesprek over prenatale testen bij je kindje betreft in principe een telefonische afspraak, maar uiteraard kan dit gesprek ook op de praktijk plaatsvinden indien gewenst. Tijdens dit gesprek bespreken we de mogelijkheden van prenatale screeningstesten: NIPT, de 13 weken echo (ETSEO) en de 20 weken echo (SEO). Voor deze testen mag je kiezen, het moet niet. In dit gesprek geven we toelichting op de schriftelijke informatie die jullie hebben ontvangen, beantwoorden we jullie vragen en begeleiden we jullie in het maken van een goed geïnformeerde keuze. Het counselingsgesprek vindt plaats na de intake. Je kunt je alvast voorbereiden op dit gesprek door de informatiefolders te lezen en via de website www.pns.nl.

Termijnecho


Wij adviseren al onze zwangeren om een termijnecho te laten maken. Wij maken deze echo zelf op onze locatie aan de Bloemstraat in Utrecht. Het beste moment voor deze echo is rond 10 à 11 weken zwangerschap. De echo is bedoeld om de termijn zeker te stellen, te kijken of het hartje klopt en of het één of meer kindjes zijn. Zie de pagina Echo’s voor meer informatie over de echo.