Maatregelen COVID-19 (Coronavirus) 

Zoals je ongetwijfeld hebt gehoord worden er maatregelen genomen om verspreiding van het COVID-19 (Coronavirus) in te dammen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij de algehele populatie. Samen met onze beroepsgroep (KNOV) en alle verloskundigenpraktijken zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus. Deze afspraken gelden in ieder geval tot 31 maart 2020. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom de social media en de website van onze praktijk in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. 

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie. 

Om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan, en ook onszelf als zorgverlener te beschermen, zijn wij genoodzaakt onze zorgverlening aan te passen aan de landelijke richtlijnen. Deze maatrgelen zijn er op gericht om een zo beperkt mogelijk fysiek contact te hebben binnen wat medisch gezien acceptabel is. Dit houdt het volgende in: 

Zwangerschap:

 • Intake en counseling zullen telefonisch plaatsvinden. 1 van de verloskundigen neemt op de afgesproken intake-tijd telefonisch contact met je op.
 • De intervallen tussen controles zullen groter zijn, met name voor 27wkn zwangerschap. Als je afspraak hierdoor verzet moet worden zullen wij telefonisch contact met je opnemen. 
 • De noodzakelijke spreekuurconsulten gaan door. Wel proberen we de persoonlijke contacten zo kort mogelijk te houden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren. 
 • Vragen die je normaal gesproken op het spreekuur zou stellen kun je ons nu voorafgaand aan je controle per mail of tijdens de telefonische spreekuren stellen.  Wij zullen deze vragen telefonisch of per mail beantwoorden. 
 • Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen.  
 • Alle medisch noodzakelijke echo's gaan door volgens afspraak. Inmiddels mag een vroege echo ook weer worden gedaan indien deze gewenst is. Ook bij de echo's vragen we je alleen te komen. Uiteraard is het mogelijk om bijvoorbeeld via Facetime contact te leggen met je partner.
 • Spoedconsulten (zowel thuis als op de praktijk) gaan indien medisch noodzakelijk uiteraard door.
 • Centering Pregnancy-bijeenkomsten worden afgelast, in ieder geval tot 1 juni 2020. Wij nemen contact met je op om reguliere controles in te plannen. 
 • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden worden afgelast.

Bevalling:

 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. 
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis.  
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd.  

Kraambed:

 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben.  
 • Verloskundige kraamvisites doen wij telefonisch, tenzij een huisbezoek medisch noodzakelijk is.

Algemeen

 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op.  
 • Alle praktijken in de regio doen hun best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden. 
   

Wij geven  in navolging van de adviezen van het RIVM geen hand bij binnenkomst en wassen en desinfecteren onze  handen regelmatig. We willen je verzoeken om ook zelf je handen te wassen bij binnenkomst op de praktijk.  

Wanneer je zelf verkoudheid en/of griepverschijnselen hebt (hieronder valt ook keelpijn en koorts) neem dan telefonisch contact met ons op om je afspraak te verzetten.  

Tot slot vinden wij het belangrijk dat jullie weten dat ook wij deze restricties vervelend voor jullie vinden. Zoals jullie weten nemen wij ons vak heel serieus en hebben wij het geven van goede zorg hoog in het vaandel staan. Echter willen we deze zorg ook graag kunnen blijven geven waardoor we genoodzaakt zijn tot deze tijdelijke restricties. 

Schroom niet om ons te bellen bij vragen, wij zijn er voor jullie.