In de zwangerschap moet er veel geregeld worden. Hieronder een lijst van A tot Z van alle belangrijke zaken.

Daarnaast attenderen we je graag op de checklist van de Rijksoverheid, met daarin welke zaken voor jouw/jullie specifieke situatie moeten worden geregeld. De checklist geeft daarnaast een overzicht van alle zaken rondom toeslagen, werk, erkenning en overige juridische zaken.


Bloedonderzoek

Tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, rond de 12de week, vertelt de verloskundige over het bloedonderzoek dat je kunt laten doen. Dit onderzoek is vrijwillig en gebeurt alleen met jouw toestemming. Soms bezoekt een vrouw pas (veel) later in de zwangerschap een verloskundige of gynaecoloog. Bijvoorbeeld omdat zij niet wist dat zij zwanger was. De verloskundige of gynaecoloog zal het bloedonderzoek dan met spoed laten uitvoeren.
Van ons krijg je een labformulier van Saltro mee waarmee je zonder afspraak bloed kan gaan laten prikken bij een Saltrolokatie (Bijv. Bosboomstraat)


Erkenning van de baby

Zijn jullie niet getrouwd, regel dan eventueel de erkenning van de ongeboren baby (ook bij het 2e of volgende kind!). Voor erkenning is toestemming van de moeder nodig. Erkenning moet altijd in persoon bij de afdeling Burgerzaken. Erkenning van het kind betekent niet dat
je partner ook automatisch het ouderlijk gezag heeft. Dat moet na de geboorte aangevraagd worden bij de kantonrechter. Vraag de dienst Burgerzaken om
informatie.


Kinderopvang

Oriënteer je vroegtijdig op kinderopvang. Soms is er een lange wachttijd.


Kinkhoestvaccinatie

Tijdens je zwangerschap is het mogelijk om je te laten vaccineren tegen kinkhoest. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. Baby’s zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. De vaccinatie wordt geregeld via het consultatiebureau. Je krijgt hier informatie over van je verloskundige.
Meer informatie over het vaccin vind je hier.


Klossen

Klossen (bedverhogers) en andere hulpmiddelen zoals een po, een rugsteun of zelfs een eenpersoonsbed kun je vanaf de 37e zwangerschapsweek lenen via de Hartingbank of bij de thuiszorg (Medipoint in winkelcentrum Overvecht of voor Bunnik, Medipoint in Zeist). Voor het huren van een borstkolf kun je terecht bij andere laktatiekundigen in de regio of bij de thuiszorgwinkels.


Kraampakket

Afhankelijk van je aanvullende verzekering krijg je via je zorgverzekeraar een kraampakket thuisgestuurd in je 7e/8e maand van je zwangerschap. Krijg je dit pakket niet via je verzekeraar dan kan een kant en klaar pakket bij apotheek of thuiszorgwinkel kopen.


Kraamzorg

Tijdens de bevalling, maar ook in de periode na de bevalling, werken we nauw samen met de kraamverzorgende. Zij assisteert ons tijdens de bevalling (thuis en in het ziekenhuis) en na de bevalling begeleidt ze jou en je partner bij alles wat komt kijken bij het verzorgen van een baby. Zij komt ook in huis wanneer je onder begeleiding van een gynaecoloog bent bevallen.
Schrijf je tijdig in voor kraamzorg in ieder geval voor 16 weken zwangerschapsduur; wie het eerst komt het eerst maalt.

Er zijn twee mogelijkheden om het te regelen:
1. Geef bij je zorgverzekeraar aan dat je zwanger bent en kraamzorg wenst.
2. Meld je aan bij een kraambureau naar keuze. Dan regelt het kraambureau de financiële kant met je zorgverzekering. Voordeel van deze manier is dat je direct weet dat je ingeschreven bent bij het bureau van je voorkeur.


Moeders voor Moeders

Moeders voor moeders verzamelt urine van zwangere vrouwen. Uit je urine worden hormonen geïsoleerd die verwerkt worden tot medicijnen die gebruikt worden voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Je kunt je hiervoor aanmelden tot je 11e zwangerschapsweek en meedoen tot je ongeveer 16 weken zwanger bent.


Parkeerkorting Kraamzorg

Wanneer je in een buurt woont waar betaald parkeren geldt, dan kan je parkeerkorting bij de gemeente Utrecht aanvragen voor de kraamzorg. Hiervoor heb je een zwangerschapsverklaring nodig van ons.


Zorgverzekering

Informeer in een vroeg stadium van je zwangerschap in hoeverre je verzekering bijdraagt in de kosten van kraamzorg en de vergoeding van een poliklinische bevalling. Voor verloskundige hulp gelden landelijk vaste tarieven. Deze worden volledig vergoed vanuit het basispakket. We willen je vragen tussentijdse veranderingen van verzekering zo snel mogelijk aan ons door te geven.
Je bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte te verzekeren. Dat gebeurt door middel van bijschrijving op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd. Bel met je verzekeringsmaatschappij of kijk op hun website hoe je de bijschrijving kunt regelen en bij wie van de ouders de baby kan worden bijgeschreven.


Zwangerschapscursus

In Utrecht en omstreken is er een enorm aanbod aan zwangerschapscursussen in alle vormen en maten. De ene gericht op informatievoorziening, de volgende op fit blijven en weer anderen op ontspanning.  Op de website www.zwangerinutrecht.com is geprobeerd dit aanbod wat te structureren.
Het volgen van een cursus is niet verplicht, wel heel leuk en bij een eerste kindje ook sterk aan te raden. Meld je tijdig aan voor de cursus.


Zwangerschapsverklaring

De werkgever vraagt vaak om een zwangerschapsverklaring om je verlof te regelen. Deze verklaring kun je tijdens je controle bij ons vragen en zullen we ter plekke uitprinten.


Zwangerschapsverlof

In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof.
Je zwangerschapsverlof duurt tot en met de dag van je bevalling. Het begin van je verlof bereken je door vanaf de dag na je uitgerekende bevallingsdatum 6 weken terug te tellen. Je moet uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Wat je minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, tel je op bij je bevallingsverlof. Ga je bijvoorbeeld 5 weken voor de dag na de uitgerekende datum met verlof, dan tel je 1 week op bij je bevallingsverlof. Wordt je kind later dan de uitgerekende bevallingsdatum geboren, dan word je bevallingsverlof hierdoor niet korter.
Uw bevallingsverlof gaat in op de dag na uw bevalling. Het verlof duurt minstens 10 weken. Ook als je baby later dan de uitgerekende datum wordt geboren. Het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof samen duren dan langer dan 16 weken.
Heb je een eigen bedrijf? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Het UWV kan je daar meer over vertellen.