Wat te regelen van A tot Z

Wat is allemaal handig om in huis te hebben? Wij hebben je willen helpen door een lijstje samen te stellen met benodigdheden voor jezelf, de baby en voor de bevalling.

Benodigdheden:
Open de lijst

Bloedonderzoek:
Lees meer over het bloedonderzoek bij onderzoek

Borstvoeding of flesvoeding?
Probeer je in de zwangerschap al voor te bereiden op de soort voeding die je wilt gaan geven. Tijdens de controles is er ruimte om vragen te stellen over de voeding. Borstvoeding is de meest gezonde voeding die je je kindje kan geven. Wij zijn er om je te ondersteunen en voorlichting te geven. Binnen onze praktijk is Annemarie Idema-Poker laktatiekundige: in haar rol als laktatiekundige is zij bereikbaar voor vragen, consulten (bij problemen) en voorbereiding middels borstvoedingsavonden. Zie www.gewoonborstvoeding.nl.

Mocht je besluiten om flesvoeding te gaan geven aan je kindje dan staan wij natuurlijk achter jouw keuze en zullen we je ook hier in ondersteunen. Ook voor vragen over de flesvoeding kun je terecht op het spreekuur.

Erkenning van de baby:
Zijn jullie niet getrouwd, regel dan eventueel de erkenning van de ongeboren baby (ook bij het 2e of volgende kind!). Voor erkenning is toestemming van de moeder nodig. Erkenning doet de vader altijd in persoon bij de afdeling Burgerzaken.  Meer informatie kun je ook vinden in de brochure Gezag, omgang en informatie.
www.pki.utrecht.nl

Geboorteaangifte:
Aangifte van geboorte moet gedaan worden binnen 3 dagen na de geboortedag. De geboortedag telt dus niet mee. Als de laatste dag van die 3 dagen op een zaterdag, zondag of een in Nederland erkende feestdag valt, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag. 
Bij aangifte in Utrecht is een afspraak verplicht! Afspraken kunnen alleen digitaal ingepland worden.
Alle informatie over geboorteaangifte vind je op:
www.pki.utrecht.nl

Hielprik:
Na de aangifte van geboorte komt de wijkverpleegkundige automatisch thuis langs voor het afnemen van de hielprik. Lees meer bij kraamperiode.
 
Hulpmiddelen:
zoals bedverhogers, een po of zelfs een eenpersoonsbed kun je vanaf de 37e zwangerschapsweek lenen via de Hartingbank (http://www.harting-bank.nl/) of bij de thuiszorg (thuiszorgwinkel Vitaal in winkelcentrum Overvecht of voor Bunnik, de thuiszorgwinkel in Zeist). Voor het huren van een borstkolf kun je terecht bij Annemarie Idema (www.gewoonborstvoeding.nl), bij andere laktatiekundigen in de regio of bij de thuiszorgwinkels.

Kinderbijslag:
Nadat je kind is aangegeven bij de gemeente, krijg je vanzelf de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag thuisgestuurd. Het bedrag dat je via de kinderbijslag krijgt is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Kinderopvang:
oriënteer je vroegtijdig op kinderopvang. Soms is er wel een jaar wachttijd.

Kinkhoestvaccinatie
Tijdens je zwangerschap is het mogelijk om je te laten vaccineren tegen kinkhoest. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte. De vaccinatie wordt vooralsnog nog geregeld via je huisarts of de GGD, als het goed is per december 2019 via het consultatiebureau. 
Meer informatie over het vaccin kan je krijgen op het spreekuur of via de RIVM (hier staan ook veel gestelde vragen inclusief antwoorden). 

Kraampakket:
afhankelijk van je aanvullende verzekering krijg je via je zorgverzekeraar een kraampakket thuisgestuurd in je 7e/8e maand van je zwangerschap. Krijg je dit pakket niet via je verzekeraar dan moet je de benodigdheden zelf aanschaffen of haal een kant en klaar pakket bij apotheek of thuiszorgwinkel.
Wat zit er in een kraampakket?
* matrasbeschermer
* 2 kraammatrassen,
* 10 celstofmatjes
* 1 navelklem
* 1 flesje alcohol 70%
* 2 pakjes steriele gaasjes
* 5 tot 10 stuks gazen van 10x10
* 1 pak watten
* kraamverband
* zeeppompje

Kraamzorg:
kraamzorg vinden wij noodzakelijk tijdens je kraamtijd en als assistentie bij een thuisbevalling.
Er zijn twee mogelijkheden om het te regelen:
1. Geef bij je zorgverzekeraar aan dat je zwanger bent en kraamzorg wenst.
2. Meld je aan bij een kraambureau (adressen in de gouden gids/internet, mondelinge reclame van een vriendin of zus, etc). Dan regelt het kraambureau de financiële kant met je zorgverzekering. Voordeel van deze manier is dat je direct weet dat je ingeschreven bent bij het bureau van je voorkeur.
Schrijf je tijdig in voor kraamzorg in ieder geval voor 16 weken zwangerschapsduur; wie het eerst komt het eerst maalt.

Moeders voor Moeders:
Moeders voor moeders verzamelt urine van zwangere vrouwen. Uit je urine worden hormonen geïsoleerd die verwerkt worden tot medicijnen die gebruikt worden voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Je kunt je hiervoor aanmelden tot je 11e zwangerschapsweek en meedoen tot je ongeveer 16 weken zwanger bent.
http://www.moedersvoormoeders.nl/

Prenatale testen:
Bij de eerste controle heb je van ons, indien je dat wilde, meer informatie gekregen over de combinatietest en de SEO. De combinatietest vindt plaats tussen 11 en 14 weken zwangerschapsduur. De SEO tussen 18 en 22 weken zwangerschapsduur. Belangrijk is dus dat je nadenkt over de testen. Wil je laten testen? Wat wil je voor de geboorte wel of niet weten over je kind? Wat doe je met de uitslag? Lees ook >> onderzoeken
http://www.rivm.nl/zwangerschapsscreening/downscreening/

Ziekenhuistas:
Wat neem je mee naar het ziekenhuis?
* kleertjes voor de baby (2x pakje maat 50, 2x rompertje, 2x mutsje, 2x sokjes)
* jasje voor de baby
* dekentje of maxi cosi zak
* schone kleren voor jezelf na de bevalling (dit zal nog zwangerschapskleding zijn)
* bevalshirt: 2x evt ook nog hemdje, shirt lange mouwen
* pyjama, badjas, slippers
* snelle energiepakkers (druivensuiker, energiedrankje, ontbijtkoek etc)
* foto toestel, videocamera (batterijen, opladers)
* toiletspullen, lippenbalsem
* kleren voor je partner
* zwangerschapskaart, ponskaartje ziekenhuis, verzekeringsgegevens.
* lectuur, cd’s
* telefoonnummers

Zorgverzekering:
Het regelen van een goede zorgverzekering hoort ook bij de voorbereiding op de bevalling. Wat vergoedt de zorgverzekeraar en is een aanvullende zorgverzekering nodig? Op de website van de consumentenbond vind je hier meer informatie over.

Je bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte te verzekeren. Dat gebeurt door middel van bijschrijving op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd. Bel met je verzekeringsmaatschappij of kijk op hun website hoe je de bijschrijving kunt regelen en bij wie van de ouders de baby kan worden bijgeschreven.

Zwangerschapscursus:
Op www.zwangerinutrecht.com staan veel cursussen uit Utrecht en omgeving vermeld, tevens ligt op elke praktijklocatie in de wachtkamer een rode informatieordner met daarin allerlei informatie over o.a. zwangerschapscursussen. Het volgen van een cursus is niet verplicht, wel heel leuk en bij een eerste kindje ook sterk aan te raden. Meld je tijdig aan voor de cursus.

Zwangerschapsverklaring:
De werkgever vraagt vaak om een zwangerschapsverklaring om je verlof te regelen. Deze verklaring kun je tijdens je controle bij ons vragen en zullen we ter plekke schrijven.

Zwangerschapsverlof:
In totaal heb je recht op minimaal 16 weken verlof.
Je verlof begint zes weken voor de uitgerekende datum. Je kunt er ook voor kiezen om vier weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan. In dat geval heb je recht op twaalf weken verlof na je bevalling.
Indien je baby voor de uitgerekende datum wordt geboren, wordt je verlof na je bevalling verlengd met het aantal dagen tussen je bevaldatum en de uitgerekende datum maar is je zwangerschapsverlof iets korter geworden. In totaal blijft het verlof 16 weken. Indien de baby na de uitgerekende datum wordt geboren, wordt je verlof verlengd met het aantal dagen tussen de uitgerekende datum en de geboortedag. Dan tel je de dagen tussen geboorte en uitgerekende bevallingsdatum op bij de termijn van 16 weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken.

Heb je een eigen bedrijf? Dan heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Het UWV kan je daar meer over vertellen.