Eerste afspraak

Je bent zwanger: gefeliciteerd! Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact met ons opnemen voor je eerste afspraak. Je hebt daarvoor geen verwijzing van de huisarts nodig.
Vul het online aanmeldformulier in of bel tijdens ons telefonisch spreekuur. Als er geen bijzonderheden of problemen zijn, zal je bij een zwangerschapsduur van 9 à 10 weken voor het eerst bij ons langskomen. Wanneer je vóór die tijd bijzonderheden opmerkt, ongerust bent of vragen hebt, neem dan eerder contact met ons op.

Wat gebeurt er de eerste afspraak?


Je eerste afspraak bij Utrecht | Oost duurt ongeveer 45 minuten. Er is dan ook alle tijd om veel informatie uit te wisselen en de verloskundige met wie je de afspraak hebt, zal je uitgebreid adviezen geven. Uiteraard kun jij al je vragen stellen. Schrijf ze zo nodig van tevoren op zodat je er geen vergeet.

Tijdens deze eerste afspraak - de intake – schatten wij in of je helemaal gezond bent. Misschien blijkt dat je wel gezond bent, maar toch wat extra zorg van ons nodig hebt. Of dat je beter onder de zorg kunt komen van een gynaecoloog. We bespreken de volgende onderwerpen met je:

  • Ben je eerder zwanger geweest en zo ja, hoe is dit toen verlopen? Als je tijdens een eerdere zwangerschap niet bij ons onder controle was, dan is het fijn als je gegevens over je eerdere zwangerschap(pen) mee kunt nemen.
  • Je medische geschiedenis, zoals medicijngebruik, allergieën, doorgemaakte ziektes en operaties. Daarnaast vragen we je of je rookt, of alcohol of drugs gebruikt.
  • Erfelijke of aangeboren afwijkingen in de familie van jou of je partner.
  • De datum van je laatste menstruatie, en hoe de voorgaande menstruaties verlopen zijn.

Daarnaast zal de verloskundige tijdens de intake je bloeddruk meten en je gewicht bepalen. Waarschijnlijk is je zwangerschap overigens nog te pril om naar het hartje te luisteren; het heeft de voorkeur om pas na 14 weken zwangerschapsduur te luisteren naar de harttonen.

Informatie en advies


De intake vindt plaats als je ongeveer 10 weken zwanger bent. Wij doen de intake bewust zo vroeg in de zwangerschap aangezien wij je graag nog veel informatie willen geven. Zoals:

  • Voedingsadviezen. Zie daarvoor ook www.voedingscentrum.nl.
  • Indien gewenst geven wij informatie over mogelijke onderzoeken in je zwangerschap. Wij vinden het belangrijk om de tijd te hebben voor de informatie over onderzoeken van jullie ongeboren kindje. Hiervoor plannen we dan ook een aparte afspraak in.

Termijnecho

Wij adviseren al onze zwangeren om een termijnecho te laten maken. Wij maken deze echo zelf op onze lokatie aan de Bloemstraat in Utrecht. Het beste moment voor deze echo is rond 10 à 11 weken zwangerschap. De echo is bedoeld om de termijn zeker te stellen, te kijken of het hartje klopt en of het één of meer kindjes zijn. Zie de pagina Onderzoek voor meer informatie over de echo.