Centering Pregnancy

Wat is centering pregnancy?

Versoepeling Corona maatregelen: Vanaf 1 juli 2020 zullen de fysieke Centering Pregnancy bijeenkomsten weer opgestart worden. Uiteraard volgen wij de richtlijnen van de RIVM en houden wij rekening met de 1,5m maatregel. Hierom zullen de bijeenkomsten in aangepaste vorm aangeboden worden. Als je geinteresseerd bent in CP ontvang je de benodigde informatie.

Centering Pregnancy is een uit de Verenigde Staten overgekomen nieuwe manier van zwangerschapsbegeleiding.
Reguliere verloskundige zorg tijdens de zwangerschap bestaat uit een eerste individueel consult waar de anamnese wordt afgenomen en hierna uit ongeveer 12 individuele consulten van gemiddeld vijftien minuten. 
Bij Centering Pregnancy is er meer tijd om dieper op de onderwerpen in te gaan, bijvoorbeeld over de veranderingen die het ouderschap met zich mee gaan brengen, een gezonde leefstijl, klachten tijdens de zwangerschap of voorbereiding op de uiteindelijke bevalling. Je hebt een actieve rol in je eigen controles. 

Vrouwen en verloskundigen die met CenteringPregnancy ervaring hebben opgedaan, zijn er heel enthousiast over.

Je kunt zelf kiezen wat voor zwangerschapszorg je wilt: individuele controles of CenteringPregnancy. Hieronder lees je meer over

Hoe ziet de zwangerschapsbegeleiding er bij centering pregnancy uit?


 • De intake is individueel
 • De volgende 9 bijeenkomsten vinden plaats in een vaste groep
 • De groep bestaat uit acht tot elf zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur
 • De bijeenkomsten duren twee uur
 • Data en tijden liggen van tevoren al vast
 • Er is 1 vaste begeleider per groep.
 • De 9e bijeenkomst vindt plaats na de bevalling.

Vanaf 37 weken zwangerschap (of na de 8e bijeenkomst) kom je weer individueel naar het spreekuur

Wat is er anders dan bij de individuele controles?


 • Je hebt een actieve rol in je eigen controles: bloeddruk meten, wegen, uitkomsten invullen op de kaart
 • Er is uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan
 • Er is veel aandacht voor wat je zelf kunt doen voor een gezonde zwangerschap en bevalling
 • Je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep
 • Je ondersteunt elkaar en bouwt vriendschap op met andere vrouwen in dezelfde levensfase

Hoe ziet een bijeenkomst er uit


Iedere sessie begint met een half uur bijpraten en koffie of thee drinken. Je gebruikt deze tijd ook nuttig: je meet je eigen bloeddruk,weegt jezelf en vult dat in in je dossier. Bovendien gaat iedere zwangere naar de verloskundige toe voor uitwendig onderzoek, hartje luisteren en individuele vragen. Deze controles vinden afgeschermd plaats in dezelfde ruimte.

Tijdens dit eerste half uur is je partner (en evt oudere kindje) van harte welkom. Zodra we beginnen met de rest van de bijeenkomst gaan we verder in de vaste groep, zonder partners en kinderen. Er is ook een sessie gepland waarbij de partners de hele bijeenkomst welkom zijn.
In de resterende 90 minuten wordt er een onderwerp uitgediept, bijvoorbeeld gezonde voeding of prenatale onderzoeken.
Belangrijk is dat het niet de verloskundige is die informatie geeft, het is aan jou en je groepsgenoten om het onderwerp te bespreken. De verloskundige vult aan waar nodig. Tijdens de sessies zijn allerlei oefeningen en opdrachten die voor afwisseling zullen zorgen.

Nieuwsgierig geworden? Je kunt je bij de assistente of tijdens het spreekuur aanmelden voor de sessies. Ook als je nog niet zeker weet of Centering bij je past, is het mogelijk om in ieder geval 3 keer aan te sluiten, mocht het Centering dan toch niet bij je passen dan kun je instromen naar de individuele controles.