Kraamperiode algemeen

De kraamtijd is bedoeld om te herstellen van je bevalling en om te wennen aan je kindje en aan de nieuwe gezinssituatie. Jullie ontvangen zorg van zowel ons als van de kraamzorg. De kraamperiode is gezellig, maar ook hectisch. Het is goed om alvast te weten wat je te wachten kan staan

Borstvoeding en flesvoeding

Wil je borstvoeding gaan geven? Dan kun je je het beste al tijdens de zwangerschap voorbereiden door informatie op te vragen, een cursus te volgen en/of je goed in te lezen. Goede begeleiding van de borstvoeding heeft onze prioriteit. Daarnaast kan het ook prettig zijn om een lactatiekundige te raadplegen, die is gespecialiseerd in borstvoeding en alles wat daar verder bij komt kijken. Wanneer je aanvullend verzekerd bent wordt een consult bij een lactatiekundige meestal vergoed.

Wil je voor flesvoeding gaan geven? Zorg dan dat je voor de bevalling flesjes, spenen en flesvoeding geschikt voor baby’s van 0 tot 6 maanden in huis hebt. Tijdens de kraamperiode zullen we jullie begeleiden bij het geven van de flesvoeding.

Emoties in de kraamtijd

Natuurlijk is de kraamtijd een blije tijd: er is net een mooie baby geboren. Iedereen is blij, je krijgt bezoek en felicitaties en wordt goed verzorgd. Bedenk dat het ook een hectische periode kan zijn: alles is (weer) nieuw, je bent je baby aan het leren kennen. Jullie zijn aan het oefenen met al het nieuwe dat op je af komt. Daarbij slaap je vaak minder dan je gewend bent en ben je ook aan het bijkomen van de bevalling.

De meeste vrouwen hebben in de kraamperiode wel een keer last van ‘kraamtranen’. Je kunt om de kleinste dingen ineens in huilen uitbarsten en ziet het ineens even niet meer zitten. Dit is niet gek; bijna iedere nieuwe moeder maakt het mee. Meestal gaat het om een korte periode en gaat het vanzelf over. Als dit gevoel na een goede nachtrust niet overgaat, praat er dan over met je partner, met ons en/of met je huisarts. 

Herstel van je bekken in de kraamperiode

Voor het herstel van je bekken is het belangrijk om in je kraamperiode rustig aan te doen. In samenwerking met fysiotherapeuten uit de gemeente Bunnik is er een zorgplan gemaakt met hierin adviezen voor het optimaal herstel van je bekken. Wij adviseren om deze adviezen te lezen en toe te passen in de kraamperiode.

adviezen kraamperiode

Hielprik

In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je baby. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op onder meer een aantal zeldzame stofwisselingsziekten. Als je baby zo’n aandoening heeft, kan het een groot verschil maken voor de lichamelijke en/of geestelijke ontwikkeling van je baby om dat snel te weten. De aandoeningen zijn niet te genezen, maar wel goed te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Een medewerker van de thuiszorg komt de bloedafname bij jullie thuis doen. Hij/zij verneemt via de gemeente dat er geboorteaangifte is gedaan van de baby. Je hoeft hier dus niets voor te regelen. Tegelijkertijd met de hielprik wordt ook de eerste gehoortest gedaan. Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag. De uitslag van de hielprik duurt langer en wordt onder andere naar het consultatiebureau gestuurd. Al tijdens je zwangerschap zullen we meer informatie geven over de hielprik en de gehoorscreening.

Je kunt deze informatie ook nalezen door een klik op onderstaande folder.

afbeelding hielprik